Kurczak z makaronem z cukinii
Lekki i kremowy sos z soczystymi kawałkami kurczaka.
Kurczak z makaronem z cukinii to smakowite i zdrowe danie. Kurczak jest delikatnie podsmażony z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, po czym podawany jest z lekko chrupiącym makaronem z cukinii w kremowym sosie. Cukinia stanowi zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu, dodając daniu lekkości i świeżości. To danie jest nie tylko smaczne, ale również pełne składników odżywczych, które sprawiają, że stanowi dobrą propozycję dla osób dbających o zdrową dietę.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 cukinie
- 700g piersi z kurczaka pokrojonej na małe kawałki
- 1 szalotka, drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ⅓ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 1,5 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- starta skórka z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z cytryny
- ½ szklanki parmezanu drobno startego
- jeden pęczek posiekanej świeżej pietruszki
PRZEPIS
- Przygotuj składniki: umyj cukinię i odetnij końce.
- Za pomocą obieraczki zrób “makaron” z cukinii.
- Następnie pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki.
- Posiekaj szalotkę i przeciśnij przez praskę czosnek – odłóż na bok.
- W misce wymieszaj mąkę, przyprawy włoskie, sól i pieprz.
- Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj , aby równomiernie pokryć.
- Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj kurczaka i smaż przez 5-6 minut, aż się zarumieni.
- Po usmażeniu odłóż kawałki kurczaka na talerz i przykryj, aby utrzymały temperaturę.
- Dodaj pozostały olej na patelnię i podgrzej.
- Dodaj szalotkę i czosnek, smaż przez 1-2 minuty.
- Wlej bulion, sok z cytryny i wsyp skórkę z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając.
- Dodaj kawałki kurczaka i gotuj sos przez około 3-4 minuty.
- Dodaj parmezan, dobrze wymieszaj, aż sos zgęstnieje i ładnie pokryje kawałki kurczaka.
- Natychmiast dodaj makaron z cukinii.
- Smaż przez około 2 minuty, aż makaron lekko zmięknie.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki.