boczek,  kurczak,  mięso,  sosy,  suszone pomidory,  szpinak

Filety z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami

Pyszne danie z soczystymi kawałkami kurczaka w aromatycznych przyprawach z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i chrupiącego boczku.

Filety z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami to smaczne danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka, intensywność suszonych pomidorów, świeżość szpinaku oraz wyrazistość smaku chrupiącego boczku. Całość można podać z ulubionym dodatkiem, na przykład makaronem, ryżem lub ziemniakami. Danie to zachwyci smakoszy zarówno prostotą przygotowania, jak i bogactwem smaków.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 550g filetów z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna
  • 1 opakowanie pokrojonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów
  • 8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych na paseczki
  • 200g szpinaku
  • posiekana natka pietruszki

PRZEPIS

  • Pokrój piersi z kurczaka na 3 części i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką, kurkumą i 1 łyżką oliwy. Odstaw do zamarynowania na około 30 minut.
  • W międzyczasie podsmaż na patelni pokrojony w kosteczkę boczek.
  • Filety z kurczaka obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni roztop masło i smaż kurczaka po około 4 minuty z każdej strony.
  • Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 10 minut – w międzyczasie obracając mięsko.
  • Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj – gotuj bez przykrycia przez około 5 minut.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory i gotuj kolejne 5 minut.
  • Na koniec dodaj szpinak i posyp danie boczkiem oraz pietruszką.
Filety z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i chrupiącym boczkiem