Filety z kurczaka w sosie grzybowym
Szybki i prostu przepis na pyszne filety z kurczaka w sosie z grzybów leśnych. Można podawać z ziemniakami lub makaronem pappardelle.
Filety z kurczaka w sosie grzybowym to danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem grzybów. Filety z kurczaka są soczyste i miękkie, a sos grzybowy nadaje potrawie wyrazisty aromat i bogactwo smaków. Potrawę można podać z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków, co sprawi, że będzie pełnowartościowym i smacznym posiłkiem. To danie połączone z aromatycznym sosem to doskonały pomysł na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 600g filetów z kurczaka, pokrojonych na plastry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- łyżka masła
- 300g grzybów, pokrojonych na plasterki
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- 350 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Pokrój kurczaka na plasterki i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem – odstaw na bok do zamarynowania.
- Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
- Dodaj łyżkę masła i usmaż doprawionego kurczaka z obu stron.
- Dodaj grzyby, pietruszkę i zalej to śmietanką do zup i sosów.
- Gotuj około 10 minut, aż sos zgęstnieje.