Jajka zapiekane w kokilkach
Szybki i prosty pomysł na przepyszne śniadanie, które za każdym razem można dowolnie modyfikować.
Jajka zapiekane w kokilkach z dodatkami to smaczne i pożywne danie. W tym przepisie jajka są umieszczone w foremkach wyłożonych chlebem tostowym. Dodatek szpinaku, aromatycznej szynki prosciutto i soczystych pomidorów nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To szybki i prosty sposób na przygotowanie urozmaiconego śniadania, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- masło
- 2 kromki chleba tostowego
- pomidory z puszki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- garść szpinaku, pokrojonego
- 2 plasterki szynki prosciutto, pokrojone
- 2 jajka
- ser mozzarella
PRZEPIS
- Posmaruj naczynie masłem i włóż do niego kromkę chleba tostowego – dokładnie dociśnij.
- Dodaj 3 łyżki pomidorów z puszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pokrojony szpinak i pokrojoną szynkę.
- Na to wbij jajko i posyp serem mozzarella.
- Piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez około 10-12 minut, aż białko się zetnie.