Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym
Jeden z lepszych pomysłów na szybki obiad lub przekąskę imprezową.
Tortilla z kurczakiem to apetyczne danie, które zachwyca swoim połączeniem smaków i tekstur. Delikatne mięso z kurczaka, ser mozzarella, aromatyczne przyprawy i passata pomidorowa to główne składniki nadzienia. Całość owinięta jest w cienkie placki tortilli, które stają się bazą tego pysznego dania. To danie doskonale sprawdza się na szybki obiad lub kolację, zachwycając nie tylko smakiem, ale także atrakcyjnym wyglądem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 filety z kurczaka, gotowane lub pieczone
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 50ml bulionu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- 200 g passaty pomidorowej lub pokrojonych pomidorów z puszki
- 4 placki tortilli
- ser mozzarella
PRZEPIS
- Zeszklij na 1 łyżce masła cebulkę, po kilku minutach dodaj czosnek i podsmażaj.
- Dodaj poszarpany filet z kurczaka i wymieszaj.
- Następnie dolej bulion i dodaj przyprawy – wymieszaj i zagotuj.
- Po chwili dodaj passatę.
- Gotuj kilka minut.
- Gotowy farsz wykładaj na placki tortilli, posypuj serem i zawijaj.
- Gotowe tortille zapiecz w opiekaczu.