czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony

Makaron z kurczakiem i parmezanem

Prosty i szybki sposób na wykonanie pysznego makaronu.

Makaron z kurczakiem i parmezanem w sosie pomidorowym to wykwintne danie, które zachwyca połączeniem kurczaka, aromatycznego parmezanu oraz sosu pomidorowego. Kurczak podsmażony z dodatkiem przypraw, a następnie z parmezanem doskonale komponuje się z gęstym sosem pomidorowym, tworząc bogatą kompozycję smakową. To danie idealne na obiad lub specjalne okazje.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka pokrojone na około 2cm kawałki
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • ⅔ szklanki startego parmezanu
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 400 ml sosu marinara (sos pomidorowy)
  • około 250 g makaronu
  • świeża bazylia

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na około 2 cm kawałki i dopraw przyprawami włoskimi, solą i pieprzem.
  • Następnie rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu i podsmażaj kurczaka przez 4-6 minut, aż się zarumieni.
  • Dodaj ⅓ szklanki parmezanu i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż ser się rozpuści na kurczaku. Odłóż na bok.
  • Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaj pozostały olej, cebulę i czosnek. Smaż przez 2-4 minuty, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj sos marinara i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
  • W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą.
  • Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odlej ¼ szklanki wody z makaronu, a makaron odcedź.
  • Włóż kurczaka do sosu razem z makaronem i dolej wody z gotowania makaronu.
  • Dobrze wymieszaj do połączenia.

PROPOZYCJA PODANIA

pozostały parmezan i świeżo posiekana bazylia do posypania

makaron z kurczakiem i parmezanem