Makaron z kurczakiem i parmezanem
Prosty i szybki sposób na wykonanie pysznego makaronu.
Makaron z kurczakiem i parmezanem w sosie pomidorowym to wykwintne danie, które zachwyca połączeniem kurczaka, aromatycznego parmezanu oraz sosu pomidorowego. Kurczak podsmażony z dodatkiem przypraw, a następnie z parmezanem doskonale komponuje się z gęstym sosem pomidorowym, tworząc bogatą kompozycję smakową. To danie idealne na obiad lub specjalne okazje.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka pokrojone na około 2cm kawałki
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- sól i pieprz do smaku
- ⅔ szklanki startego parmezanu
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 400 ml sosu marinara (sos pomidorowy)
- około 250 g makaronu
- świeża bazylia
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na około 2 cm kawałki i dopraw przyprawami włoskimi, solą i pieprzem.
- Następnie rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu i podsmażaj kurczaka przez 4-6 minut, aż się zarumieni.
- Dodaj ⅓ szklanki parmezanu i smaż jeszcze przez 1 minutę, aż ser się rozpuści na kurczaku. Odłóż na bok.
- Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaj pozostały olej, cebulę i czosnek. Smaż przez 2-4 minuty, aż cebula zmięknie.
- Dodaj sos marinara i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
- W międzyczasie zagotuj garnek z osoloną wodą.
- Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odlej ¼ szklanki wody z makaronu, a makaron odcedź.
- Włóż kurczaka do sosu razem z makaronem i dolej wody z gotowania makaronu.
- Dobrze wymieszaj do połączenia.
PROPOZYCJA PODANIA
pozostały parmezan i świeżo posiekana bazylia do posypania