Chlebek włoski z ziołami
Szybki chlebek z ziołami włoskimi i serem.
Szybki chlebek z ziołami włoskimi i serem to prosty i smaczny wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego pieczywa. Mieszanka ziół włoskich nadaje chlebkowi charakterystycznego smaku, który doskonale komponuje się z dodatkiem sera. Prostota przygotowania sprawia, że można szybko cieszyć się świeżym, chrupiącym chlebkiem, który może być doskonałym uzupełnieniem różnych dań lub smaczną przekąską na co dzień.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6g suchych drożdży
- 50 g parmezanu, startego
- 30 ml oliwy
- 250 ml wody
- 4 łyżki ziół prowansalskich (lub włoskich lub np 2 łyżki ziół prowansalskich i 2 łyżki ziół toskańskich)
- 100 g mozzarelli, startej
- 200g sera żółtego, startego
PRZEPIS
- Przygotuj podłużną formę do pieczenia, tzw keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wsyp do miski: mąkę, sól, cukier, drożdże, parmezan i wymieszaj.
- Następnie wlej oliwę, wodę i zagnieć ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
- Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich kulki, obtaczaj w ziołach prowansalskich i układaj w foremce, tak aby prawie zapełnić dno.
- Posyp serem mozzarella i ponownie układaj kulki ciasta, obtoczone w ziołach.
- Wierzch posyp startym serem żółtym i resztą ziół.
- Piecz w 180 C przez około 30 minut.