bazylia,  kurczak,  mięso,  pieczywo,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella

Panini z kurczakiem

Zapiekane panini z kurczakiem, mozzarellą i bazylią.

Panini z kurczakiem, serem mozzarella i bazylią to kompozycja smaków, która zachwyca prostotą i aromatem. Delikatne mięso kurczaka, podsmażone na chrupiąco, jest doskonale równoważone kremowym serem mozzarella, który delikatnie topi się w czasie zapiekania. Całość jest uzupełniona sosem pomidorowym i świeżą bazylią. To danie można podać jako przekąskę, na lunch lub kolację, a także na piknik czy imprezę ze znajomymi. Panini z kurczakiem, serem mozzarella i bazylią to propozycja dla miłośników prostych, ale pełnych smaku dań.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka, przekrojona
  • jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki parmezanu, startego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 bułki do panini
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 kulki sera mozzarella, pokrojone na plastry
  • liście bazylii

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: przekrój na pół i rozbij delikatnie.
  • Gotowe filety obtocz w roztrzepanym jajku z parmezanem, solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej i usmaż.
  • Przygotuj bułki: posmaruj sosem pomidorowym, ułóż plastry sera mozzarella, liście bazylii i filet z kurczaka.
  • Zapiecz na grillu
Panini z kurczakiem