baner,  jednogarnkowe,  przyjęcia/imprezy,  warzywa,  wegetariańskie,  Wielkanoc,  ziemniaki

Rosti

Placek ziemniaczany idealny jako samodzielny posiłek lub jako dodatek.

Rösti to tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Są to placki ziemniaczane przygotowywane z tartych ziemniaków, które następnie są smażone na patelni na chrupiąco z brązową skórką. Charakteryzują się delikatnym wnętrzem oraz wyrazistym smakiem ziemniaków. Rösti może być podawane jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, warzyw czy jajecznicy, stanowiąc smakowite urozmaicenie posiłku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, startych na grubej tarce
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koperku, posiekanego

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: obierz, zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj do miski: starte ziemniaki, 1 łyżkę masła klarowanego, sól, pieprz i wymieszaj.
  • Rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła klarowanego i rozprowadź masę ziemniaczaną.
  • Smaż na średnim ogniu przez 12 minut, delikatnie poruszając patelnią co jakiś czas, aby placek nie przywarł.
  • Następnie przykryj patelnię talerzem i przełóż na niego rosti.
  • Roztop kolejną łyżkę masła klarowanego i zsuń placek na patelnię, aby usmażyć drugą stronę.
  • Smaż kolejne 12 minut na złocisty kolor.
  • Przełóż na talerz i posyp koperkiem.
Rosti