kurczak,  mięso,  pomidory,  ser mozzarella,  z piekarnika

Kurczak a’la caprese

Filety z kurczaka z pomidorami i serem mozzarella.

Kurczak a’la caprese to danie inspirowane klasycznym sałatką caprese, której głównymi składnikami są pomidory i mozzarella. W przypadku kurczaka a’la caprese, ponacinane filety z kurczaka są pieczone z plastrami pomidora i mozzarelli. To danie, które łączy w sobie soczystość kurczaka ze smakiem pomidorów i delikatnością mozzarelli, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Kurczak a’la caprese to propozycja dla tych, którzy cenią prostotę i świeżość smaków.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 4 filety z kurczaka
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona na plasterki
  • 1 pomidor, pokrojony na plasterki

PRZEPIS

  • Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
  • Filety z kurczaka natrzyj czosnkiem, papryką, przyprawą do kurczaka i oliwą.
  • Każdy filet ponacinaj w kilku miejscach (nie przetnij).
  • W każde nacięcie wkładaj plasterki pomidora i mozzarelli.
  • Piecz bez przykrycia w 180 C przez około 35 minut.
Kurczak a’la caprese