Soczysta wątróbka
Wątróbka z majerankiem i cebulką.
Wątróbka to danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach i kulturach. Jest ona bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy i mikroelementy. Przed smażeniem wątróbki ważne jest, aby odpowiednio ją przygotować, usuwając z niej żyłki i kawałeczki tłuszczu. Dodanie do wątróbki cebuli i majeranku, nadaje jej wyjątkowy smak i zapach. Soczysta wątróbka to pomysł na prosty i pyszny obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 400g wątróbki drobiowej
- 2 cebule, pokrojone w półplasterki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- mąka pszenna
- 2 łyżki masła
PRZEPIS
- Przygotuj wątróbkę: umyj, osusz, oczyść z błonek i przekrój na pół.
- Przypraw wątróbkę solą, pieprzem, majerankiem i obtocz w mące.
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmażaj cebulkę przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj wątróbkę, wymieszaj z cebulką i podsmażaj kilka minut.
- Po tym czasie duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.