cebula,  czosnek,  fasola,  kukurydza,  kurczak,  mięso,  papryka,  przyjęcia/imprezy,  tortilla,  warzywa,  z piekarnika

Zapiekana tortilla z piekarnika

Z papryką, kukurydzą, fasolą i kurczakiem

Tortilla zapiekana z kurczakiem to pyszne danie, które łączy w sobie kawałki kurczaka, warzywa i ser, wszystko zawinięte w tortillę i zapieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację. Można ją podawać z ulubionym sosem, dzięki czemu zadowoli podniebienie każdego smakosza. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie pozostałości kurczaka z innego obiadu. To danie jest proste w przygotowaniu i z pewnością stanie się hitem na Twoim stole.

SKŁADNIKI

  • 9 placków tortilli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 filety z kurczaka, ugotowane i posiekane
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g startego sera

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Prostokątną blachę posmaruj oliwą.
  • Do dużej miski dodaj: posiekanego kurczaka, cebulę, paprykę, chili, kminek, wędzoną paprykę, czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, ser i ponownie wymieszaj.
  • Na blaszce umieść 6 tortilli pszennych wokół krawędzi blachy, tak aby tortille zwisały do połowy poza krawędzie formy, a na dnie umieść kolejną tortillę.
  • Na tortille wyłóż przygotowany farsz i równomiernie rozprowadź.
  • Na środku umieść dwie tortille, a pozostałe zawijaj do środka.
  • Całość mocno przygnieć drugą blaszką.
  • Piecz przez 25 minut.
Zapiekana tortilla z piekarnika