cebula, czosnek, fasola, kukurydza, kurczak, mięso, papryka, przyjęcia/imprezy, tortilla, warzywa, z piekarnika
Zapiekana tortilla z piekarnika
Z papryką, kukurydzą, fasolą i kurczakiem
Tortilla zapiekana z kurczakiem to pyszne danie, które łączy w sobie kawałki kurczaka, warzywa i ser, wszystko zawinięte w tortillę i zapieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację. Można ją podawać z ulubionym sosem, dzięki czemu zadowoli podniebienie każdego smakosza. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie pozostałości kurczaka z innego obiadu. To danie jest proste w przygotowaniu i z pewnością stanie się hitem na Twoim stole.
SKŁADNIKI
- 9 placków tortilli
- 1 łyżka oliwy
- 2 filety z kurczaka, ugotowane i posiekane
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 250 g startego sera
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Prostokątną blachę posmaruj oliwą.
- Do dużej miski dodaj: posiekanego kurczaka, cebulę, paprykę, chili, kminek, wędzoną paprykę, czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj fasolę, kukurydzę, ser i ponownie wymieszaj.
- Na blaszce umieść 6 tortilli pszennych wokół krawędzi blachy, tak aby tortille zwisały do połowy poza krawędzie formy, a na dnie umieść kolejną tortillę.
- Na tortille wyłóż przygotowany farsz i równomiernie rozprowadź.
- Na środku umieść dwie tortille, a pozostałe zawijaj do środka.
- Całość mocno przygnieć drugą blaszką.
- Piecz przez 25 minut.