Ciasto – wieniec z twarogiem
Przygotowane z ciasta francuskiego.
Wieniec z twarogiem z ciasta francuskiego to, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Jest to ciasto francuskie, uformowane w kształt wieńca, a w środku znajduje się delikatny, kremowy twarożek z dodatkiem jajek, cukru. Całość jest pieczona do uzyskania złocistego koloru. Jest to szybki i prosty wypiek, idealny na specjalne okazje czy świąteczny stół.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- 500 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek cukru
- 1 żółtko
- jajko, roztrzepane
- posiekane orzechy włoskie
PRZEPIS
- Wymieszaj dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem.
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj przygotowaną masą twarogową.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piecz w 200°C przez 25-30 minut.