ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Ciasto – wieniec z twarogiem

Przygotowane z ciasta francuskiego.

Wieniec z twarogiem z ciasta francuskiego to, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Jest to ciasto francuskie, uformowane w kształt wieńca, a w środku znajduje się delikatny, kremowy twarożek z dodatkiem jajek, cukru. Całość jest pieczona do uzyskania złocistego koloru. Jest to szybki i prosty wypiek, idealny na specjalne okazje czy świąteczny stół.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • jajko, roztrzepane
  • posiekane orzechy włoskie

PRZEPIS

  • Wymieszaj dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem.
  • Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj przygotowaną masą twarogową.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
  • Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Piecz w 200°C przez 25-30 minut.
Ciasto – wieniec z twarogiem