ciasto francuskie,  przyjęcia/imprezy,  szynka parmeńska / prosciutto,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Paluchy z szynką parmeńską

Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego.


Paluchy z ciasta francuskiego z szynką parmeńską to elegancka przekąska, która łączy w sobie chrupkość ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem szynki parmeńskiej. Przygotowanie tego smacznego dania jest szybkie i proste. Ciasto francuskie jest krojone na paski, na które następnie nakładana jest cienka warstwa szynki parmeńskiej. Całość jest zwijana i pieczona w piekarniku aż do uzyskania złocistego koloru. Paluchy te są doskonałym wyborem na imprezy, a także elegancką przekąską na spotkania ze znajomymi.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • szynka parmeńska
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

PRZEPIS

  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paseczki.
  • Na każdy pasek ciasta francuskiego połóż pasek szynki parmeńskiej i zwiń w podłużny świderek.
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz w 180 C przez około 25 minut.
Paluchy z szynką parmeńską