Kremowy sos pieczarkowy
Prosty przepis na pyszny i niezwykle kremowy sos pieczarkowy.
Kremowy sos pieczarkowy to aromatyczna i aksamitna kompozycja, która dodaje wyrazistego smaku wielu potrawom. Bazuje głównie na świeżych pieczarkach, cebuli, czosnku i śmietance. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pieczarki, czosnek i podsmażamy na złocisty kolor, następnie wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ten sos doskonale pasuje jako dodatek do mięsa, makaronu czy ziemniaków, nadając potrawom delikatnego, grzybowego aromatu. To szybki sposób na wzbogacenie smaku ulubionych dań i zachwycenie podniebienia swoich gości.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 450g pieczarek, pokrojonych na grube plastry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
PRZEPIS
- Umyj pieczarki, osusz i pokrój na grubsze plasterki.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz pieczarki.
- Smaż przez około 6 minut, aż pieczarki będą lekko złociste.
- Dodaj masło i natkę pietruszki – chwilę podsmaż.
- Dolej śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
- Zagotuj i zestaw z ognia.
- Jeśli sos zgęstnieje za bardzo – dodaj wodę lub bulion.
PROPOZYCJA PODANIA
kopytka / placki ziemniaczane