czosnek,  grzyby,  jednogarnkowe,  pieczarki,  sosy

Kremowy sos pieczarkowy

Prosty przepis na pyszny i niezwykle kremowy sos pieczarkowy.

Kremowy sos pieczarkowy to aromatyczna i aksamitna kompozycja, która dodaje wyrazistego smaku wielu potrawom. Bazuje głównie na świeżych pieczarkach, cebuli, czosnku i śmietance. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pieczarki, czosnek i podsmażamy na złocisty kolor, następnie wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ten sos doskonale pasuje jako dodatek do mięsa, makaronu czy ziemniaków, nadając potrawom delikatnego, grzybowego aromatu. To szybki sposób na wzbogacenie smaku ulubionych dań i zachwycenie podniebienia swoich gości.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 450g pieczarek, pokrojonych na grube plastry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

PRZEPIS

  • Umyj pieczarki, osusz i pokrój na grubsze plasterki.
  • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu i zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz pieczarki.
  • Smaż przez około 6 minut, aż pieczarki będą lekko złociste.
  • Dodaj masło i natkę pietruszki – chwilę podsmaż.
  • Dolej śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
  • Zagotuj i zestaw z ognia.
  • Jeśli sos zgęstnieje za bardzo – dodaj wodę lub bulion.

PROPOZYCJA PODANIA

kopytka / placki ziemniaczane

Kremowy sos pieczarkowy