Rodzaje mąki i ich zastosowanie
ciasteczka,  ciasto,  Kuchenny poradnik,  naleśniki,  pieczywo

Rodzaje mąki i ich zastosowanie

Mąka to jeden z najważniejszych produktów w kuchni. Jest to w końcu podstawowy składnik wielu potraw. Od domowego chleba po delikatne ciasta, naleśniki, czy pierogi. Bez niej pyszne potrawy nie istnieją. Jednak pamiętaj! Nie każda mąka nadaje się do wszystkiego!

Mąka pszenna

Mąka pszenna to najczęściej stosowana mąka w kuchni. Używamy jej do pieczenia chleba, ciast, naleśników i wielu innych potraw. Wyróżnia się ona różnymi typami. A każdy z nich różni się od siebie stopniem przemiału i zawartością składników odżywczych.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka żytnia

Mąka żytnia to niezastąpiony składnik tradycyjnego pieczywa. Znana jest ze swojego charakterystycznego smaku. Jest ona pełna wartości odżywczych, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów. Idealna dla tych, którzy pragną żyć zdrowo!
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa to odpowiednik tradycyjnej mąki pszennej. Ale w zdrowszym i mniej kalorycznym wydaniu! Jest ona idealna dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Bogata w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Doskonale sprawdza się do wypieku chleba, ciast oraz do robienia makaronu, czy naleśników.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna ma mniej glutenu niż mąka pszenna. Jest ona pełna błonnika i witamin. Najlepiej sprawdzi się do wypieku chleba, robienia naleśników, klusek, czy ciasteczek. Zastosowanie tej mąki powoduje większe zbicie się ciasta.
Sprawdź tutaj ⬅️

Semolina

Mąka semolina ma złocisty kolor. Cechuje ją wysoka zawartość białka i charakterystyczna, lekko ziarnista struktura. Jest pozyskiwana z pszenicy durum. Stanowi kluczowy składnik wielu potraw. Może być stosowana do przygotowywania makaronu, klusek, pizzy, pieczywa, ciasteczek, naleśników i zagęszczania potraw.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa to bezglutenowy produkt. Zdobywa coraz więcej swoich zwolenników. Nadaje się do wypieków, pierogów, makaronów i zagęszczania sosów. Jest ona pełna cennych składników, takich jak: błonnik, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka gryczana

Mąka gryczana zyskuje na popularności, zwłaszcza wśród miłośników zdrowego stylu życia. Dlaczego? Bo to prawdziwa skarbnica białka! Ma ona również niski indeks glikemiczny. A to jest zbawienie dla diabetyków! Idealna do kruchych ciast, naleśników, a gdy połączysz ją z innymi mąkami – to i do wypieku chleba.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa to mąka bezglutenowa, bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze. Dlaczego staje się popularna wśród osób dbających o zdrowie? Bo ma niski indeks glikemiczny! Idealna do ciast, muffinów, ciasteczek i naleśników.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa to prawdziwy skarb w kuchni osób dbających o zdrowie! Jest bezglutenowa, pełna białka, witaminy E i magnezu. Wyróżnia się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Idealna do wypieków, naleśników i panierowania!
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka owsiana

Mąka owsiana to znakomita alternatywa dla mąki pszennej. Pełna błonnika, białka, żelaza i magnezu. Wyjątkowo sprawdzi się w wypiekach, naleśnikach, a nawet jako zagęszczacz do zup i sosów.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy to kolejna bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej. Pełna minerałów, idealna dla wegan i bezglutenowców. Wyczarujesz z niej pyszne naleśniki, placki czy ciasta. Możesz nią również zagęścić zupę lub sos.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana to następna bezglutenowa propozycja. Dodaje wypiekom lekkości, puszystości i delikatnej słodyczy. Zrobisz z niej pyszne ciasteczka, chleb kukurydziany lub placki! Może również posłużyć jako zagęszczacz do zupy, sosu lub panierka do mięs i warzyw.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka z amarantusa

Mąka z amarantusa to lekkostrawna mąka, pełna białka, błonnika i żelaza. Wystarczy zastąpić część mąki pszennej, mąką z amarantusa, aby wzbogacić wartość odżywczą chleba lub ciasta.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka z komosy ryżowej

Mąka z komosy ryżowej to bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych mąk. Najlepiej sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej i wegan. Jest bogata w białko, błonnik oraz duże ilości witamin i minerałów. Sprawdzi się w pieczeniu domowego chleba, tortilli i przy robieniu naleśników.
Sprawdź tutaj ⬅️

Mąka z tapioki

Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy. Jest lekkostrawna i idealna dla osób na diecie bezglutenowej oraz wegan. Świetnie nadaje się do zagęszczania sosów, wypieków i deserów. Mąka z tapioki poprawia konsystencję ciast, nadając im puszystość.
Sprawdź tutaj ⬅️

Typy mąk:

  • Typ 00 – pizza
  • Typ 450 (tortowa) – biszkopty, ciasta, naleśniki.
  • Typ 500 (krupczatka) – ciasto kruche.
  • Typ 550 (luksusowa) – ciasto drożdżowe, racuchy, pączki.
  • Typ 650 – bułki, chałki.
  • Typ 750 (chlebowa) – chleb pszenny, bułki.
  • Typ 1050 – pieczywo mieszane.
  • Typ 1400 (sitkowa) – chleb razowy.
  • Typ 1850 (graham) – chleb i bułki pełnoziarniste.
  • Typ 2000 (razowa) – zakwas na żur, chleb razowy.

Wszystkie rodzaje mąk znajdziesz tutaj ⬅️

Mąki zawierające gluten:

  • pszenna
  • żytnia
  • orkiszowa
  • jęczmienna
  • semolina

Mąki bezglutenowe:

  • ryżowa
  • gryczana
  • kokosowa
  • migdałowa
  • owsiana
  • z ciecierzycy
  • kukurydziana
  • z amarantusa
  • z komosy ryżowej
  • z tapioki