Kurczak curry z warzywami
brokuły,  curry,  jednogarnkowe,  kurczak,  marchewka,  mięso,  ryż,  warzywa

Kurczak curry z warzywami

Jednogarnkowy kurczak curry w kremowym sosie z warzywami.

Kurczak curry to aromatyczne i sycące danie inspirowane kuchnią indyjską. Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym sosie curry doskonale komponują się z marchewką i brokułami, tworząc pełnowartościowy posiłek. To szybki i prosty sposób na obiad pełen smaku i przypraw. Podawany z ryżem zachwyci każdego miłośnika orientalnych dań.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 300 g ryżu basmati
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych na paseczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 3 marchewki, pokrojone w paseczki
  • 300-400 g różyczek brokuła
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 300 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pokrojonego kurczaka wymieszaj z olejem, curry, słodką papryką i solą.
  • Rozgrzej patelnię i dodaj kurczaka, cebulę, marchewkę (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju) – całość podsmażaj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodaj brokuły, przyprawy – wymieszaj i podsmażaj przez 1 minutę.
  • Następnie wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Gotowe danie podawaj z ryżem.
Kurczak curry z warzywami
Kurczak curry z warzywami