Chrupiące ziemniaki z parmezanem
Idealny dodatek do innych dań prosto z piekarnika.
Chrupiące ziemniaki z parmezanem prosto z piekarnika to szybki i smaczny przysmak, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Ziemniaki są pokrojone na kawałki, a następnie obtoczone w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i parmezanie, co nadaje im chrupiącą skórkę i intensywny smak sera. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że stają się złocisto-brązowe i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. To doskonała przekąska lub dodatek do różnych dań głównych, która z pewnością ożywi smak Twojego posiłku.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka parmezanu
- 700 g małych ziemniaków przeciętych na pół
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Naczynie do pieczenia delikatnie nasmaruj odrobiną oliwy.
- Następnie dno naczynia posyp równą warstwą 1/3 parmezanu.
- Pokrój ziemniaki na pół lub na więcej części, powinny mieć około 1,5 cm grubości i włóż do miski.
- Dodaj olej, parmezan, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż ziemniaki na naczynie do pieczenia.
- Piecz w podgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
świeży tymianek do posypania