Kurczak z pieczarkami i szpinakiem
Prosty przepis na szybkie i pyszne danie, idealne np. z makaronem.
Kurczak w sosie z pieczarkami i szpinakiem to wyjątkowe danie, które łączy w sobie soczystość kurczaka z aromatem grzybów i delikatnością szpinaku. To pyszna propozycja dla miłośników wykwintnych smaków, która doskonale komponuje się z ziemniakami lub makaronem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500 g filetu kurczaka, pokrojonego na kawałki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczki suszonego oregano
- 160g szpinaku
- 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i rozbij je tłuczkiem(grubość ok. 1 cm).
- Dopraw je solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano i odłóż.
- Opłucz i osusz pieczarki, następnie pokrój je na plasterki.
- Pieczarki podsmażaj na dużej patelni przez ok. 5 minut, aż zmiękną i odparują z wody.
- Następnie dodaj do nich masło, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając przez ok. 5 minut.
- Dodaj pokrojoną cebulę i dalej smaż przez ok. 5 minut aż składniki się zrumienią. Odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca obsmaż filety kurczaka po około 2 – 3 minuty z każdej strony.
- Następnie wlej śmietankę, dodaj sos sojowy i gotuj przez 5 minut.
- Na koniec dodaj pieczarki z cebulą oraz szpinak i wymieszaj. Chwilę razem podgrzej.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / makaron / sałatka