Kurczak w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Soczyste kawałki kurczaka w delikatnym sosie, podawane np. z makaronem.
Kurczak w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem to smakowite danie, które łączy w sobie bogactwo smaków. Piersi z kurczaka są delikatnie podsmażane, a następnie duszone w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Na koniec posypujemy danie parmezanem, który nadaje potrawie wyrazistej nuty. Ta potrawa świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub ziemniaków.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 700 g filetów z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- mąka pszenna
- 200 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietanki do zup i sosów
- 12 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
- 125 g szpinaku
- tarty parmezan
PRZEPIS
- Pokrój filety z kurczaka na podłużne kawałki, wielkości polędwiczki i włóż do miski.
- Następnie dopraw solą, pieprzem, oregano, czosnkiem i na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy.
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy na głębokiej patelni.
- Filety obtocz w mące i smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż kurczak się zarumieni.
- Wlej bulion drobiowy i zagotuj.
- Dodaj suszone pomidory i gotuj przez około 2 minuty, w międzyczasie przewracając mięso na drugą stronę.
- Następnie dolej śmietankę i zagotuj.
- Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
- Posyp tartym serem.