czosnek,  jednogarnkowe,  wegetariańskie,  z piekarnika,  ziemniaki

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Smaczne, chrupiące i pełne aromatu czosnku i ziół są doskonałym pomysłem na dodatek do dań.

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i świeżymi ziołami to proste, lecz wyjątkowo aromatyczne danie. Zaczynamy od umycia i pokrojenia ziemniaków, a następnie mieszamy je z oliwą, solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i pietruszką. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru i będą miękkie w środku. Na koniec posypujemy świeżą pietruszką, która nadaje daniu świeżości. Gotowe danie zachwyca prostotą i wyrazistym aromatem, doskonale komponując się z różnorodnymi potrawami.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 450 g małych ziemniaków, dokładnie umytych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Pokrój ziemniaki wzdłuż na cztery i włóż do dużej miski.
  • Dodaj olej, sól, pieprz, cebulę w proszku, czosnek, tymianek, rozmaryn i pietruszkę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ziemniaki na naczynie żaroodporne i piecz przez około 30 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  • Posyp świeżą pietruszką.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem