Babeczki marchewkowe
Pyszne i bardzo proste do wykonania muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i nutką cynamonu.
Babeczki marchewkowe to wyjątkowa słodka przekąska, która łączy w sobie łagodny smak marchewki, chrupkość orzechów włoskich i delikatny aromat cynamonu. Ciasto, wzbogacone o starte marchewki, jest soczyste i puszyste, a orzechy nadają mu interesującej struktury. Nutka cynamonu doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami, nadając babeczkom wyrazistego smaku. To smaczna propozycja na podwieczorek, śniadanie lub słodki akcent do popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
ilość porcji: ok.12 sztuk
- 3 marchewki, starte na drobnych oczkach
- 120 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 320 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
PRZEPIS
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami (12 sztuk).
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Do dużej miski dodaj: starte marchewki, olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wymieszaj.
- Do drugiej miski wsyp: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier wanilinowy oraz orzechy włoskie (część zostaw do posypania na wierzchu) i dokładnie wymieszaj.
- Składniki suche przesyp do pierwszej miski i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto nakładaj do papilotek, posyp resztą orzechów i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez około 25 minut, a następnie stopniowo otwieraj piekarnik.