babeczki i muffiny,  cynamon,  desery,  marchewka,  masło orzechowe,  orzechy,  z piekarnika

Babeczki marchewkowe

Pyszne i bardzo proste do wykonania muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i nutką cynamonu.

Babeczki marchewkowe to wyjątkowa słodka przekąska, która łączy w sobie łagodny smak marchewki, chrupkość orzechów włoskich i delikatny aromat cynamonu. Ciasto, wzbogacone o starte marchewki, jest soczyste i puszyste, a orzechy nadają mu interesującej struktury. Nutka cynamonu doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami, nadając babeczkom wyrazistego smaku. To smaczna propozycja na podwieczorek, śniadanie lub słodki akcent do popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI

ilość porcji: ok.12 sztuk

  • 3 marchewki, starte na drobnych oczkach
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 320 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych

PRZEPIS

  • Formę na muffiny wyłóż papilotkami (12 sztuk).
  • Piekarnik nagrzej do 180 C.
  • Do dużej miski dodaj: starte marchewki, olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wsyp: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier wanilinowy oraz orzechy włoskie (część zostaw do posypania na wierzchu) i dokładnie wymieszaj.
  • Składniki suche przesyp do pierwszej miski i dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto nakładaj do papilotek, posyp resztą orzechów i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez około 25 minut, a następnie stopniowo otwieraj piekarnik.
Babeczki marchewkowe