babeczki i muffiny,  cynamon,  desery,  powidła śliwkowe,  sernik,  śliwki,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Babeczki sernikowe ze spodem piernikowym

Przepyszne mini serniczki z powidłami śliwkowymi i spodem piernikowym.

Babeczki sernikowe ze spodem piernikowym i powidłami śliwkowymi to wykwintne połączenie smaków, które zachwyci miłośników deserów. Piernikowy spód nadaje babeczkom głęboki, korzenny smak, idealnie komponując się z kremowym sernikiem. Dodatek powideł śliwkowych nadaje słodkiej nuty i delikatnej kwasowości, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Babeczki te są idealnym wypiekiem na specjalne okazje czy uroczystości. To pyszna i kusząca propozycja dla wszystkich.

SKŁADNIKI

Masa piernikowa

  • 40 g masła
  • 150g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ szklanki mleka
  • 1 małe jajko
  • 100 g mąki pszennej

Masa serowa

  • 330g twarogu sernikowego
  • ⅔ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ⅓ łyżki cukru wanilinowego
  • 90 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • powidła śliwkowe

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
  • Przygotuj masę piernikową: Roztop masło w małym garnuszku, dodaj cukier i mieszaj podgrzewając przez około 1 minutę.
  • Następnie ciągle podgrzewając dodawaj: miód, przyprawę korzenną i cynamon.
  • Zdejmij z ognia i dodaj: sodę, mleko, jajko i wymieszaj dokładnie łyżką, aż składniki się połączą.
  • Na koniec dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw na bok.
  • Przygotuj masę serową: Do miski włóż ser wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym i zmiksuj.
  • Następnie dodaj mleko skondensowane – miksuj przez chwilę.
  • Dodaj jajka i ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.
  • Nakładaj do papilotek po 1,5 łyżki masy piernikowej i 1 łyżce masy sernikowej.
  • Na koniec nałóż po 1 łyżeczce powideł śliwkowych.
  • Piecz przez około 25 minut.
Babeczki sernikowe ze spodem piernikowym