babeczki i muffiny, cynamon, desery, powidła śliwkowe, sernik, śliwki, Wigilia i Święta, z piekarnika
Babeczki sernikowe ze spodem piernikowym
Przepyszne mini serniczki z powidłami śliwkowymi i spodem piernikowym.
Babeczki sernikowe ze spodem piernikowym i powidłami śliwkowymi to wykwintne połączenie smaków, które zachwyci miłośników deserów. Piernikowy spód nadaje babeczkom głęboki, korzenny smak, idealnie komponując się z kremowym sernikiem. Dodatek powideł śliwkowych nadaje słodkiej nuty i delikatnej kwasowości, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Babeczki te są idealnym wypiekiem na specjalne okazje czy uroczystości. To pyszna i kusząca propozycja dla wszystkich.
SKŁADNIKI
Masa piernikowa
- 40 g masła
- 150g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki mleka
- 1 małe jajko
- 100 g mąki pszennej
Masa serowa
- 330g twarogu sernikowego
- ⅔ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ⅓ łyżki cukru wanilinowego
- 90 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
- Przygotuj masę piernikową: Roztop masło w małym garnuszku, dodaj cukier i mieszaj podgrzewając przez około 1 minutę.
- Następnie ciągle podgrzewając dodawaj: miód, przyprawę korzenną i cynamon.
- Zdejmij z ognia i dodaj: sodę, mleko, jajko i wymieszaj dokładnie łyżką, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw na bok.
- Przygotuj masę serową: Do miski włóż ser wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym i zmiksuj.
- Następnie dodaj mleko skondensowane – miksuj przez chwilę.
- Dodaj jajka i ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.
- Nakładaj do papilotek po 1,5 łyżki masy piernikowej i 1 łyżce masy sernikowej.
- Na koniec nałóż po 1 łyżeczce powideł śliwkowych.
- Piecz przez około 25 minut.