Babeczki z borówkami
Puszyste babeczki z dodatkiem borówki.
Babeczki z borówkami to wyjątkowo smaczny i zdrowy wypiek, który zachwyca intensywnym smakiem owoców. Soczyste borówki nadają muffinkom nie tylko wyjątkowego smaku, ale także pięknej, purpurowej barwy. Dodatek tych owoców sprawia, że babeczki są wilgotne. To idealna propozycja na deser lub przekąskę do kawy.
SKŁADNIKI
ilość porcji: ok.12 sztuk
- 4 garści borówki
- 260 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 90 ml oleju roślinnego
- 145 ml mleka
- 1 jajko
- cukier do posypania
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 C.
- Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami.
- Do jednej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj: olej, mleko, jajko i wymieszaj.
- Mieszankę mokrych składników przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wsyp borówki i delikatnie zamieszaj.
- Ciasto wlej do foremek i posyp wierzch każdej babeczki cukrem.
- Piecz przez około 20 minut.