babeczki i muffiny,  desery,  maliny,  z piekarnika

Babeczki z malinami

Puszyste babeczki z dodatkiem owoców.

Babeczki z malinami to rozkosz dla podniebienia i kolorowy akcent na deserowym stole. Soczyste maliny dodają świeżości i naturalnej słodyczy, idealnie komponując się z delikatnym ciastem. Podczas pieczenia maliny uwalniają swój intensywny aromat, nadając babeczkom niepowtarzalny smak. Jest to doskonała propozycja na letnie spotkania i cieszenie się smakiem sezonowych owoców.

SKŁADNIKI

ilość porcji: ok.12 sztuk

  • 4 garści malin
  • 260 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • cukier do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C i wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami.
  • Do jednej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj.
  • Do drugiej miski dodaj: olej, mleko, jajko i wymieszaj.
  • Mieszankę mokrych składników przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie nakładaj do każdej foremki po 1 łyżce ciasta, kilka malin i ponownie łyżkę ciasta i malinę.
  • Posyp wierzch każdej babeczki cukrem.
  • Piecz przez około 20 minut.
Babeczki z malinami