Babeczki z malinami
Puszyste babeczki z dodatkiem owoców.
Babeczki z malinami to rozkosz dla podniebienia i kolorowy akcent na deserowym stole. Soczyste maliny dodają świeżości i naturalnej słodyczy, idealnie komponując się z delikatnym ciastem. Podczas pieczenia maliny uwalniają swój intensywny aromat, nadając babeczkom niepowtarzalny smak. Jest to doskonała propozycja na letnie spotkania i cieszenie się smakiem sezonowych owoców.
SKŁADNIKI
ilość porcji: ok.12 sztuk
- 4 garści malin
- 260 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- cukier do posypania
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 C i wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami.
- Do jednej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj: olej, mleko, jajko i wymieszaj.
- Mieszankę mokrych składników przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj.
- Następnie nakładaj do każdej foremki po 1 łyżce ciasta, kilka malin i ponownie łyżkę ciasta i malinę.
- Posyp wierzch każdej babeczki cukrem.
- Piecz przez około 20 minut.