ciasto,  desery,  Wielkanoc,  z piekarnika

Babka waniliowa

Pyszna i wilgotna babka waniliowa.

Babka waniliowa to tradycyjne ciasto, które cieszy się dużą popularnością w kuchni polskiej. Charakteryzuje się puszystym, wilgotnym wnętrzem oraz delikatnym, waniliowym aromatem. Babka jest pieczona w charakterystycznej formie, która nadaje jej estetycznego wyglądu. Jest doskonałą słodką przekąską na każdą okazję, idealną do popołudniowej kawy czy herbaty w gronie rodziny i przyjaciół. Dodatkowo, można ją udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypką.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 200 g masła, miękkiego
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • cukier puder
  • gorąca woda

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Przygotuj formę na babkę: wysmaruj masłem i posyp mąką.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Do dużej miski dodaj: miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i utrzyj na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po kolei żółtka – po każdym ubijaj masę około 1 minuty.
  • Do drugiej miski przesiej: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  • Produkty sypkie dodaj w dwóch częściach do masy i krótko ubijaj, tylko do połączenia się składników.
  • W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do ciasta – delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy i piecz przez 55 minut.
  • Polej lukrem i udekoruj.
Babka waniliowa