Babka waniliowa
Pyszna i wilgotna babka waniliowa.
Babka waniliowa to tradycyjne ciasto, które cieszy się dużą popularnością w kuchni polskiej. Charakteryzuje się puszystym, wilgotnym wnętrzem oraz delikatnym, waniliowym aromatem. Babka jest pieczona w charakterystycznej formie, która nadaje jej estetycznego wyglądu. Jest doskonałą słodką przekąską na każdą okazję, idealną do popołudniowej kawy czy herbaty w gronie rodziny i przyjaciół. Dodatkowo, można ją udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypką.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 200 g masła, miękkiego
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
- cukier puder
- gorąca woda
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C.
- Przygotuj formę na babkę: wysmaruj masłem i posyp mąką.
- Oddziel żółtka od białek.
- Do dużej miski dodaj: miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i utrzyj na puszystą masę.
- Następnie dodawaj po kolei żółtka – po każdym ubijaj masę około 1 minuty.
- Do drugiej miski przesiej: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
- Produkty sypkie dodaj w dwóch częściach do masy i krótko ubijaj, tylko do połączenia się składników.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do ciasta – delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy i piecz przez 55 minut.
- Polej lukrem i udekoruj.