ciasto,  desery,  Wielkanoc,  z piekarnika

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna, tzw. marmurkowa posypana cukrem pudrem.

Babka wielkanocna to tradycyjne danie, które jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Charakteryzuje się charakterystycznym, marmurkowym wzorem uzyskanym poprzez połączenie ciast o różnych smakach i kolorach. Babka ta jest delikatna i puszysta, a posypanie jej cukrem pudrem dodaje jej subtelności i estetyki. Ten słodki wypiek doskonale sprawdza się jako deser podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 300 g masła, miękkiego
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka

Część kakaowa

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 4 łyżki mleka

PRZEPIS

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Do dużej miski dodaj miękkie masło i ubij na puszysto. Ciągle miksując dodawaj stopniowo: cukier, cukier wanilinowy i ekstrakt. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, miksując po każdym niecałą minutę.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodawaj kolejno do mokrych składników: pół mieszanki mąki, 3 łyżki mleka, pół mieszanki mąki i kolejne 3 łyżki mleka – delikatnie miksując, do połącznia się składników.
  • 2/3 ciasta wyłóż do formy.
  • Teraz przygotuj część kakaową: do pozostałego ciasta dodaj kakao, cukier i mleko – zmiksuj.
  • Gotowe ciasto wylej do formy na wierzch i porób szpikulcem wzorki.
  • Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
  • Babkę posyp cukrem pudrem.
Babka wielkanocna