Babka wielkanocna
Tradycyjna babka wielkanocna, tzw. marmurkowa posypana cukrem pudrem.
Babka wielkanocna to tradycyjne danie, które jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Charakteryzuje się charakterystycznym, marmurkowym wzorem uzyskanym poprzez połączenie ciast o różnych smakach i kolorach. Babka ta jest delikatna i puszysta, a posypanie jej cukrem pudrem dodaje jej subtelności i estetyki. Ten słodki wypiek doskonale sprawdza się jako deser podczas świątecznych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 300 g masła, miękkiego
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 jajek, w temperaturze pokojowej
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
Część kakaowa
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 4 łyżki mleka
PRZEPIS
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Do dużej miski dodaj miękkie masło i ubij na puszysto. Ciągle miksując dodawaj stopniowo: cukier, cukier wanilinowy i ekstrakt. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, miksując po każdym niecałą minutę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodawaj kolejno do mokrych składników: pół mieszanki mąki, 3 łyżki mleka, pół mieszanki mąki i kolejne 3 łyżki mleka – delikatnie miksując, do połącznia się składników.
- 2/3 ciasta wyłóż do formy.
- Teraz przygotuj część kakaową: do pozostałego ciasta dodaj kakao, cukier i mleko – zmiksuj.
- Gotowe ciasto wylej do formy na wierzch i porób szpikulcem wzorki.
- Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
- Babkę posyp cukrem pudrem.