bazylia, grzanki i tosty, pieczywo, pomidorki koktajlowe, pomidory, przyjęcia/imprezy, ser burrata, śniadania, z piekarnika
Bagietka z serem burrata i pieczonymi pomidorkami
Chrupiąca bułka z kremowym serem
Bagietka z serem burrata i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi to wykwintne danie, które zachwyca swoim prostym, a zarazem wyrazistym smakiem. Delikatna i chrupiąca bagietka doskonale komponuje się z kremowym serem burrata, który rozpływa się w ustach, dodając potrawie aksamitnej tekstury i łagodnego smaku. Dodatkowo, pieczone pomidorki koktajlowe nadają daniu intensywnego aromatu i smaku. To danie można podać jako elegancką przekąskę na przyjęciach lub jako lekką kolację.
SKŁADNIKI
- bagietka
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- oliwa
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki ziół toskańskich lub suszonej bazylii
- 1 ser burrata
- świeża bazylia do posypania
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C.
- Przygotuj pomidorki: Do naczynia żaroodpornego dodaj: pomidorki przekrojone na pół, oliwę, czosnek, sól, pieprz, zioła toskańskie i wymieszaj. Piecz przez 15 minut.
- Przygotuj bagietkę: Przekrój wzdłuż, polej oliwą i zgrilluj na patelni.
- Na chrupiącej bagietce rozsmaruj ser burrata, ułóż upieczone pomidorki i posyp świeżą bazylią.