bazylia,  grzanki i tosty,  pieczywo,  pomidorki koktajlowe,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  ser burrata,  śniadania,  z piekarnika

Bagietka z serem burrata i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca bułka z kremowym serem

Bagietka z serem burrata i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi to wykwintne danie, które zachwyca swoim prostym, a zarazem wyrazistym smakiem. Delikatna i chrupiąca bagietka doskonale komponuje się z kremowym serem burrata, który rozpływa się w ustach, dodając potrawie aksamitnej tekstury i łagodnego smaku. Dodatkowo, pieczone pomidorki koktajlowe nadają daniu intensywnego aromatu i smaku. To danie można podać jako elegancką przekąskę na przyjęciach lub jako lekką kolację.

SKŁADNIKI

  • bagietka
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki ziół toskańskich lub suszonej bazylii
  • 1 ser burrata
  • świeża bazylia do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Przygotuj pomidorki: Do naczynia żaroodpornego dodaj: pomidorki przekrojone na pół, oliwę, czosnek, sól, pieprz, zioła toskańskie i wymieszaj. Piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj bagietkę: Przekrój wzdłuż, polej oliwą i zgrilluj na patelni.
  • Na chrupiącej bagietce rozsmaruj ser burrata, ułóż upieczone pomidorki i posyp świeżą bazylią.
Bagietka z serem burrata i pieczonymi pomidorkami