bazylia,  frytkownica beztłuszczowa / airfryer,  grzanki i tosty,  jajka,  pieczywo,  ser mozzarella,  śniadania,  szynka parmeńska / prosciutto,  Wielkanoc,  z piekarnika

Bajgle z jajkiem, serem i szynką z airfryer

Chrupiące bułki zapiekanie z jajkiem, serem i szynką prosciutto

Bajgle z jajkiem, serem i szynką z frytkownicy beztłuszczowej to szybkie i smaczne danie. Wystarczy umieścić bajgle w airfryerze, dodając jajko, starty ser i plastry szynki. Po kilku minutach mamy chrupiące i aromatyczne, chrupiące bajgle gotowe do podania. To świetna propozycja na szybkie śniadanie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 bajgle, przekrojone na pół
  • masło
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego sera mozzarella
  • 4 plasterki szynki prosciutto
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do posypania

PRZEPIS

  • Przetnij bajgle na pół i posmaruj je masłem z obu stron.
  • Koszyk we frytkownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim bajgle płaskim do dołu. (Jeśli pieczesz w piekarniku to nagrzej piekarnik do 180 C i piecz na papierze przez 20 minut.)
  • Wbij po jednym jajku do każdego otworu (jeśli otwory są zbyt małe- wykrój większe kieliszkiem).
  • Całość posyp solą, pieprzem, serem i ułóż plasterek szynki.
  • Piecz we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) w 200 C przez 5-6 minut.
  • Posyp świeżą bazylią.
Bajgle z jajkiem, serem i szynką z airfryer