bazylia, frytkownica beztłuszczowa / airfryer, grzanki i tosty, jajka, pieczywo, ser mozzarella, śniadania, szynka parmeńska / prosciutto, Wielkanoc, z piekarnika
Bajgle z jajkiem, serem i szynką z airfryer
Chrupiące bułki zapiekanie z jajkiem, serem i szynką prosciutto
Bajgle z jajkiem, serem i szynką z frytkownicy beztłuszczowej to szybkie i smaczne danie. Wystarczy umieścić bajgle w airfryerze, dodając jajko, starty ser i plastry szynki. Po kilku minutach mamy chrupiące i aromatyczne, chrupiące bajgle gotowe do podania. To świetna propozycja na szybkie śniadanie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 bajgle, przekrojone na pół
- masło
- 4 jajka
- 4 łyżki startego sera mozzarella
- 4 plasterki szynki prosciutto
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do posypania
PRZEPIS
- Przetnij bajgle na pół i posmaruj je masłem z obu stron.
- Koszyk we frytkownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim bajgle płaskim do dołu. (Jeśli pieczesz w piekarniku to nagrzej piekarnik do 180 C i piecz na papierze przez 20 minut.)
- Wbij po jednym jajku do każdego otworu (jeśli otwory są zbyt małe- wykrój większe kieliszkiem).
- Całość posyp solą, pieprzem, serem i ułóż plasterek szynki.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) w 200 C przez 5-6 minut.
- Posyp świeżą bazylią.