babeczki i muffiny,  banany,  desery,  z piekarnika

Bananowe muffiny

Pyszne muffiny z dojrzałych bananów to szybki i prosty sposób na rewelacyjny deser.

Bananowe muffiny to doskonały pomysł na szybki, smaczny i pożywny deser czy dodatek do kawy. Bazują na dojrzałych bananach, które dodają wilgoci i słodyczy do ciasta. Są miękkie, wilgotne i pełne aromatu bananów. Wartościowy dodatek do śniadania lub przekąska w ciągu dnia. Możemy również dodać dodatkowe składniki, takie jak orzechy czy czekolada, by wzbogacić smak i teksturę muffinek. Proste w przygotowaniu, są ulubionym wypiekiem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

SKŁADNIKI

ilość porcji: ok.12 sztuk

  • 240g mąki pszennej tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 duże jajko
  • 70 ml oleju roślinnego
  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem

PRZEPIS

  • Formę na muffiny wyłóż papilotkami (12 sztuk).
  • Piekarnik nagrzej do 170 C.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • Do drugiej miseczki wsyp cukier i wbij jajko – utrzyj mikserem na gładką masę, pod koniec ubijania dodaj olej.
  • Gotową masę przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Gotowe ciasto nakładaj do papilotek i wstaw do piekarnika.
  • Piecz przez około 25 minut, a następnie stopniowo otwieraj piekarnik.
Bananowe muffiny