babeczki i muffiny,  banany,  desery

Bananowe muffiny z masłem orzechowym

Niesamowicie pyszne i zdrowe babeczki z masłem orzechowym.

Bananowe muffiny z masłem orzechowym to doskonałe połączenie delikatnego smaku bananów z intensywnością orzechowego kremu. Soczyste kawałki banana nadają wilgotności i słodyczy, a masło orzechowe dodaje głębokiego smaku. To połączenie sprawia, że każdy kęs to eksplozja smaków. Muffiny te są nie tylko pyszne, ale także stanowią świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Przygotowanie ich jest proste i szybkie, co sprawia, że są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób.

SKŁADNIKI

ilość porcji: ok. 12 sztuk

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki sody
  • ⅓ szklanki posiekanej czekolady

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C i wyłóż blachę na babeczki 12 papierowymi foremkami.
  • Do dużej miski włóż banany i rozgnieć je widelcem.
  • Dodaj jajka i dobrze wymieszaj, aby połączyć.
  • Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym lub miodem, ekstraktem waniliowym i sodą oczyszczoną i dodaj do mieszanki jajek z bananami.
  • Posyp kawałkami czekolady i delikatnie wymieszaj.
  • Rozłóż do przygotowanych foremek i piecz przez 13-15 minut.

Bananowe muffiny z masłem orzechowym