banany,  desery,  pancakes,  placki,  śniadania

Bananowe pancakes

Słodkie i niesamowicie puszyste bananowe pancakes.

Puszyste bananowe pancakes to pyszna propozycja na rozpoczęcie dnia pełnego smaku i energii. Te pulchne placuszki, wzbogacone dojrzałymi bananami, są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych pancakes. Banany dodają słodyczy i delikatnego aromatu, a ciasto staje się puszyste i lekko wilgotne. To idealny wybór na śniadanie, które zasmakuje nie tylko wielbicielom bananów. Można podać je z ulubionymi dodatkami, jak świeże owoce, syrop klonowy, jogurt, czy cukier puder.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 dojrzałe banany

PRZEPIS

  • Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do drugiej miski dodaj jajka, mleko, olej i wymieszaj rózgą.
  • Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy – wymieszaj.
  • Przesyp przesiane składniki do mokrych i ponownie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj rozgniecione banany i połącz dokładnie wszystkie składniki.
  • Smaż na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z jednej strony.

PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder do posypania

Bananowe pancakes