Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
Danie prosto z piekarnika.
Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami to klasyczne danie, które zdobi stoły wielu rodzin na różne okazje. Delikatność białej kiełbasy idealnie współgra z aromatyczną cebulą i soczystymi kawałkami pieczarek. Te trzy składniki tworzą danie pełne tradycyjnego, domowego smaku.
SKŁADNIKI
1 kg surowej białej kiełbasy
½ łyżki musztardy
3 łyżki oliwy
4 cebule, pokrojone w półplasterki
500 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C.
- Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy i 1 łyżkę oliwy.
- Przygotowaną mieszanką posmaruj kiełbasę.
- Przygotuj warzywa: Pokrój cebulę na półplasterki i pieczarki na plasterki.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażaj cebulę przez około 6 minut.
- Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż kolejne 6 minut.
- Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj.
- Przygotowany farsz nałóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim kiełbasę – piecz pod przykryciem przez 40 minut.
- Następnie delikatnie przemieszaj i piecz bez przykrycia przez 20 minut.