cebula,  jednogarnkowe,  kiełbasa,  mięso,  Wielkanoc,  z piekarnika

Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami

Danie prosto z piekarnika.


Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami to klasyczne danie, które zdobi stoły wielu rodzin na różne okazje. Delikatność białej kiełbasy idealnie współgra z aromatyczną cebulą i soczystymi kawałkami pieczarek. Te trzy składniki tworzą danie pełne tradycyjnego, domowego smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • ½ łyżki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 500 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Przygotuj marynatę: Wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy i 1 łyżkę oliwy.
  • Przygotowaną mieszanką posmaruj kiełbasę.
  • Przygotuj warzywa: Pokrój cebulę na półplasterki i pieczarki na plasterki.
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażaj cebulę przez około 6 minut.
  • Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż kolejne 6 minut.
  • Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj.
  • Przygotowany farsz nałóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim kiełbasę – piecz pod przykryciem przez 40 minut.
  • Następnie delikatnie przemieszaj i piecz bez przykrycia przez 20 minut.
Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami