cebula,  cukinia,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  pomidory,  warzywa,  wegetariańskie

Bigos z cukinii

Pomysł na wegetariański bigos z cukinii i marchewki.

Bigos z cukinii to wegetariańska wersja tradycyjnego dania, które zachowuje smak i aromat tej popularnej potrawy. Pokrojona cukinia i starta marchewka duszone są z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw oraz pomidorów. Bigos w tej wersji jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan, a także dla tych, którzy chcą odmienić tradycyjny przepis. Może być podawany z ziemniakami lub pieczywem, tworząc sycący posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 marchewki, starte na dużych oczkach
  • 2 cukinie, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka krojonych pomidorów

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj czosnek, startą marchewkę, pokrojoną cukinię, paprykę słodką, paprykę ostrą, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i podsmażaj przez około 6 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj pomidory.
  • Duś pod przykryciem przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Bigos z cukinii