Bigos z cukinii
Pomysł na wegetariański bigos z cukinii i marchewki.
Bigos z cukinii to wegetariańska wersja tradycyjnego dania, które zachowuje smak i aromat tej popularnej potrawy. Pokrojona cukinia i starta marchewka duszone są z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw oraz pomidorów. Bigos w tej wersji jest doskonałą opcją dla wegetarian i wegan, a także dla tych, którzy chcą odmienić tradycyjny przepis. Może być podawany z ziemniakami lub pieczywem, tworząc sycący posiłek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 marchewki, starte na dużych oczkach
- 2 cukinie, pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 puszka krojonych pomidorów
PRZEPIS
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
- Dodaj czosnek, startą marchewkę, pokrojoną cukinię, paprykę słodką, paprykę ostrą, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i podsmażaj przez około 6 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pomidory.
- Duś pod przykryciem przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.