ciasto,  desery,  owoce,  przyjęcia/imprezy,  śliwki

Biszkopt ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami

Biszkopt ze śliwkami to wyjątkowy wypiek, który łączy delikatność biszkoptowego ciasta z soczystością i słodko-kwaśnym smakiem śliwek. Biszkopt jest lekki, puszysty i sprężysty, a śliwki dodają mu intensywnego aromatu oraz naturalnej słodyczy. Połączenie tych składników sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale i estetyczne, zwłaszcza gdy śliwki układamy na wierzchu ciasta w regularnym wzorze. Biszkopt ze śliwkami to wspaniała propozycja na wykorzystanie sezonowych śliwek i cieszenie się ich smakiem w prosty i apetyczny sposób.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 śliwek
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Piekarnik nagrzej do 180 C.
  • Przygotuj tortownicę prostokątną i wyłóż papierem do pieczenia.
  • W jednej misce ubij pianę z 6 białek.
  • Do drugiej, większej miski dodaj żółtka, cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody).
  • Następnie do utartych żółtek dodaj (najlepiej przez sitko) mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksuj tylko do połącznia się składników.
  • Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto wlej na formę, a na wierzchu ułóż przekrojone śliwki.
  • Piecz 40 minut.
  • Posyp cukrem pudrem.
Biszkopt ze śliwkami