Biszkopt ze śliwkami
Puszyste ciasto ze śliwkami
Biszkopt ze śliwkami to wyjątkowy wypiek, który łączy delikatność biszkoptowego ciasta z soczystością i słodko-kwaśnym smakiem śliwek. Biszkopt jest lekki, puszysty i sprężysty, a śliwki dodają mu intensywnego aromatu oraz naturalnej słodyczy. Połączenie tych składników sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale i estetyczne, zwłaszcza gdy śliwki układamy na wierzchu ciasta w regularnym wzorze. Biszkopt ze śliwkami to wspaniała propozycja na wykorzystanie sezonowych śliwek i cieszenie się ich smakiem w prosty i apetyczny sposób.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 śliwek
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Przygotuj tortownicę prostokątną i wyłóż papierem do pieczenia.
- W jednej misce ubij pianę z 6 białek.
- Do drugiej, większej miski dodaj żółtka, cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (jeśli będzie za gęsta dodaj odrobinę wody).
- Następnie do utartych żółtek dodaj (najlepiej przez sitko) mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksuj tylko do połącznia się składników.
- Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto wlej na formę, a na wierzchu ułóż przekrojone śliwki.
- Piecz 40 minut.
- Posyp cukrem pudrem.