cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  mięso,  sosy,  wieprzowina

Bitki w sosie własnym

Bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie.

Bitki z szynki wieprzowej to klasyczne danie, które polega na podsmażeniu rozbitych plastrów mięsa wieprzowego, a następnie gotowaniu ich pod przykryciem. Całość wzbogacona jest podsmażoną cebulą, czosnkiem, marchewką i przyprawami. Bitki po duszeniu stają się delikatne i soczyste, a sos nabiera głębokiego smaku. To tradycyjne danie, które często jest podawane z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym to pyszny i sycący obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 marchewki, pokrojone w kosteczkę
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Przygotuj mięso: pokrój na grubsze plastry, rozbij i przypraw słodką papryką, przyprawą do mięs, solą, pieprzem i obtocz w mące.
  • Rozgrzej na patelni olej z masłem i podsmażaj mięso na złocisty kolor z obu stron – odłóż na bok.
  • Dodaj cebulę, czosnek i podsmażaj przez 3 minuty.
  • Następnie wrzuć marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  • Dodaj podsmażone mięso i zalej całość wodą – duś pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Na koniec dodaj śmietankę rozmieszaną w małej miseczce z kilkoma łyżkami sosu oraz 1 łyżkę mąki przez sitko, ciągle mieszając.
  • W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Bitki w sosie własnym