Bitki w sosie własnym
Bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie.
Bitki z szynki wieprzowej to klasyczne danie, które polega na podsmażeniu rozbitych plastrów mięsa wieprzowego, a następnie gotowaniu ich pod przykryciem. Całość wzbogacona jest podsmażoną cebulą, czosnkiem, marchewką i przyprawami. Bitki po duszeniu stają się delikatne i soczyste, a sos nabiera głębokiego smaku. To tradycyjne danie, które często jest podawane z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym to pyszny i sycący obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- mąka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 marchewki, pokrojone w kosteczkę
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 800 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Przygotuj mięso: pokrój na grubsze plastry, rozbij i przypraw słodką papryką, przyprawą do mięs, solą, pieprzem i obtocz w mące.
- Rozgrzej na patelni olej z masłem i podsmażaj mięso na złocisty kolor z obu stron – odłóż na bok.
- Dodaj cebulę, czosnek i podsmażaj przez 3 minuty.
- Następnie wrzuć marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Dodaj podsmażone mięso i zalej całość wodą – duś pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Na koniec dodaj śmietankę rozmieszaną w małej miseczce z kilkoma łyżkami sosu oraz 1 łyżkę mąki przez sitko, ciągle mieszając.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.