Bolońskie orzo
Jednogarnkowe danie z mięsem mielonym i makaronem orzo.
Makaron orzo z sosem bolońskim to pyszne połączenie klasycznego włoskiego sosu mięsnego z delikatnym makaronem. To danie, które z pewnością zachwyci miłośników klasycznych włoskich smaków i będzie doskonałą propozycją na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki ziół włoskich
- 500 g passaty pomidorowej
- 150 g makaronu orzo
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 garść tartego sera cheddar
PRZEPIS
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
- Dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut, mieszając je i rozdrabniając łyżką.
- Następnie dodaj przyprawy, passatę, makaron, bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut.
- Wsyp ser i wymieszaj.