baner,  cebula,  jednogarnkowe,  makarony,  mięso,  mięso mielone,  orzo,  passata pomidorowa

Bolońskie orzo

Jednogarnkowe danie z mięsem mielonym i makaronem orzo.


Makaron orzo z sosem bolońskim to pyszne połączenie klasycznego włoskiego sosu mięsnego z delikatnym makaronem. To danie, które z pewnością zachwyci miłośników klasycznych włoskich smaków i będzie doskonałą propozycją na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki ziół włoskich
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 g makaronu orzo
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 1 garść tartego sera cheddar

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut, mieszając je i rozdrabniając łyżką.
  • Następnie dodaj przyprawy, passatę, makaron, bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  • Wsyp ser i wymieszaj.
Bolońskie orzo