botwinka,  jednogarnkowe,  marchewka,  warzywa,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Botwinka

Zupa z botwinki z ziemniakami i marchewką.

Zupa botwinka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się popularnością, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Jest to zupa przygotowana na bazie botwinki, czyli młodych liści i łodyg buraka. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekkością, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na ciepłe dni. Dzięki swojej prostocie w przygotowaniu oraz walorom smakowym, zupa botwinka zdobyła uznanie nie tylko w Polsce, ale także poza jej granicami.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml śmietanki do zup i sosów
  • koperek do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj botwinkę: całość umyj, pokrój liście i łodygi, buraczki obierz i pokrój na półplasterki.
  • Rozpuść masło klarowane w dużym garnku i podsmażaj ziemniaki z marchewką przez około 8-10 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną botwinkę, bulion, pieprz, sól i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Na koniec dodaj śmietankę i posyp koperkiem.
Botwinka