cynamon,  cytryny,  imbir,  jogurt naturalny,  kurczak,  mięso,  ryż,  sosy

Butter chicken

Przepis na kurczaka w sosie pełnym smaku i aromatu.

Butter chicken to popularne danie kuchni indyjskiej, w którym kawałki kurczaka duszone są w gęstym, kremowym sosie pomidorowym. Aby przygotować butter chicken, kawałki kurczaka są najpierw marynowane w mieszance przypraw, jogurtu i soku z cytryny, a następnie smażone. Sos do butter chicken jest przygotowywany z pomidorów, cebulki, aromatycznych przypraw i śmietanki. Podsmażone kawałki kurczaka są dodawane do gotowego sosu i chwilę duszone. Danie to jest charakterystyczne ze względu na swoją delikatność i wyjątkowy smak. Najczęściej podaje się je z ryżem lub chlebem naan, tworząc smaczny i sycący posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Kurczak

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Sos

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • przyprawy: 1 łyżka garam masala, po ½ łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, szczypta cynamonu, sól
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietanki do zup sosów

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój kurczaka na ok. 2 – 3 cm kawałki.
  • Natrzyj startym imbirem i czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i garam masalą.
  • Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą i włóż do miski.
  • Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wyjmij kurczaka z lodówki i ogrzej w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i zeszklij pokrojoną cebulę.
  • Dodaj przyprawy i chwilę podsmażaj mieszając, następnie dodaj pomidory oraz bulion. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Gdy sos wystygnie – zmiksuj go na w blenderze .
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju kokosowego i obsmaż zamarynowane kawałki kurczaka.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do zmiksowanego sosu i całość zagotuj.
  • Do śmietanki dodaj najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj, następnie wlej wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszaj.
  • Gotuj jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

PROPOZYCJA PODANIA

ryż / sałatka

Butter chicken