
Calzonki z szynką
Szybki pomysł na przekąskę.
Calzonki z szynką to pyszne, wytrawne pierożki inspirowane kuchnią włoską. Ich chrupiące ciasto skrywa aromatyczny farsz z szynki i roztopionego sera. Można je wzbogacić o ulubione dodatki, takie jak pieczarki, oliwki czy suszone pomidory, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Podawane z sosem pomidorowym lub czosnkowym stanowią doskonałe danie na każdą okazję. Są łatwe do przygotowania i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 9
- gotowe ciasto na pizze
- sos do pizzy
- szynka, pokrojona
- ser, starty
- oregano
PRZEPIS
- Przygotuj ciasto: rozwiń gotowy spód na pizze i przekrój na 9 kwadratów.
- Każdy z kwadratów posmaruj na środku sosem pomidorowym, posyp pokrojoną szynką, startym serem i oregano.
- Ciasto złóż i uformuj w kształt pierożka.
- Calzonki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 200 C przez około 15 minut.
