cebula,  czosnek,  fasola,  jednogarnkowe,  papryka,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  soczewica,  warzywa,  wegetariańskie

Chilli z czerwonej soczewicy

Wegetariańskie danie jednogarnkowe.

Wegetariańskie chili z czerwonej soczewicy to pełna smaku i aromatów potrawa, która idealnie nadaje się dla osób preferujących dietę roślinną. Soczewica nadaje potrawie konsystencji, dodatek warzyw, takich jak papryka, cebula i pomidory, wzbogaca danie o różnorodność smaków i tekstur. Dodanie aromatycznych przypraw, takich jak papryka, kmin czy chilli, nadaje potrawie charakterystycznego, ostrego smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy, opłukanej
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę z papryką przez około 5 minut.
  • Po tym czasie dodaj: czosnek, koncentrat, chilli, ostrą paprykę, kmin, słodką paprykę, oregano i podsmażaj 1 minutę, ciągle mieszając.
  • Następnie dodaj: opłukaną soczewicę, pomidory i bulion – gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Na koniec dodaj odsączoną fasolę i wymieszaj. Posyp świeżą pietruszką.
Chilli z czerwonej soczewicy