cebula, czosnek, fasola, jednogarnkowe, papryka, pomidory, przyjęcia/imprezy, soczewica, warzywa, wegetariańskie
Chilli z czerwonej soczewicy
Wegetariańskie danie jednogarnkowe.
Wegetariańskie chili z czerwonej soczewicy to pełna smaku i aromatów potrawa, która idealnie nadaje się dla osób preferujących dietę roślinną. Soczewica nadaje potrawie konsystencji, dodatek warzyw, takich jak papryka, cebula i pomidory, wzbogaca danie o różnorodność smaków i tekstur. Dodanie aromatycznych przypraw, takich jak papryka, kmin czy chilli, nadaje potrawie charakterystycznego, ostrego smaku.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki oregano
- 1 szklanka czerwonej soczewicy, opłukanej
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę z papryką przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj: czosnek, koncentrat, chilli, ostrą paprykę, kmin, słodką paprykę, oregano i podsmażaj 1 minutę, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj: opłukaną soczewicę, pomidory i bulion – gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
- Na koniec dodaj odsączoną fasolę i wymieszaj. Posyp świeżą pietruszką.