bataty,  czosnek,  fasola,  jednogarnkowe,  pomidory,  warzywa,  wegetariańskie

Chilli z czarną fasolką i batatami

Pyszne wegetariańskie chili ze słodkimi ziemniakami i fasolą to danie pełne smaku.

Chilli z czarną fasolką i batatami to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie różnorodność smaków. Czarna fasolka, bogata w białko roślinne, nadaje potrawie substancji odżywczych. Bataty dodają lekkości i słodyczy, równoważąc pikantność dania. Soczyste pomidory dodają świeżości i kwasowości. Danie to doskonale smakuje z ryżem świeżym pieczywem lub plackami tortilli.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 800g (2 puszki) krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka przyprawy chili
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki -sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie bataty, pokrojone w kostkę
  • 850g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę i zeszklij ją, podsmażając przez 3-4 minuty.
  • Dodaj czosnek, pomidory i przyprawy – wymieszaj.
  • Następnie dodaj pokrojone bataty, fasolę i bulion.
  • Dokładnie wymieszaj i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 40 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

świeżo posiekana kolendra / chrupiące pieczywo

Chilli z czarną fasolką i batatami