Chilli z czarną fasolką i batatami
Pyszne wegetariańskie chili ze słodkimi ziemniakami i fasolą to danie pełne smaku.
Chilli z czarną fasolką i batatami to wyjątkowo aromatyczne danie, które łączy w sobie różnorodność smaków. Czarna fasolka, bogata w białko roślinne, nadaje potrawie substancji odżywczych. Bataty dodają lekkości i słodyczy, równoważąc pikantność dania. Soczyste pomidory dodają świeżości i kwasowości. Danie to doskonale smakuje z ryżem świeżym pieczywem lub plackami tortilli.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 800g (2 puszki) krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki -sól i pieprz do smaku
- 2 średnie bataty, pokrojone w kostkę
- 850g czarnej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
PRZEPIS
- Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i zeszklij ją, podsmażając przez 3-4 minuty.
- Dodaj czosnek, pomidory i przyprawy – wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojone bataty, fasolę i bulion.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 40 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
świeżo posiekana kolendra / chrupiące pieczywo