pieczywo,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika

Chlebek włoski z ziołami

Szybki chlebek z ziołami włoskimi i serem.

Szybki chlebek z ziołami włoskimi i serem to prosty i smaczny wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego pieczywa. Mieszanka ziół włoskich nadaje chlebkowi charakterystycznego smaku, który doskonale komponuje się z dodatkiem sera. Prostota przygotowania sprawia, że można szybko cieszyć się świeżym, chrupiącym chlebkiem, który może być doskonałym uzupełnieniem różnych dań lub smaczną przekąską na co dzień.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6g suchych drożdży
  • 50 g parmezanu, startego
  • 30 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki ziół prowansalskich (lub włoskich lub np 2 łyżki ziół prowansalskich i 2 łyżki ziół toskańskich)
  • 100 g mozzarelli, startej
  • 200g sera żółtego, startego

PRZEPIS

  • Przygotuj podłużną formę do pieczenia, tzw keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Wsyp do miski: mąkę, sól, cukier, drożdże, parmezan i wymieszaj.
  • Następnie wlej oliwę, wodę i zagnieć ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
  • Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj z nich kulki, obtaczaj w ziołach prowansalskich i układaj w foremce, tak aby prawie zapełnić dno.
  • Posyp serem mozzarella i ponownie układaj kulki ciasta, obtoczone w ziołach.
  • Wierzch posyp startym serem żółtym i resztą ziół.
  • Piecz w 180 C przez około 30 minut.
Chlebek włoski z ziołami