ciasto,  cynamon,  cytryny,  desery,  jabłka,  jogurt naturalny,  orzechy,  pieczywo,  z piekarnika

Chlebek z jabłkami i orzechami

Cynamonowy chlebek z jabłkami, orzechami i rodzynkami.

Chlebek z jabłkami i orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny i apetyczny wypiek, który idealnie sprawdzi się jako domowe śniadanie lub podwieczorek. Soczyste kawałki jabłek nadają mu słodyczy i świeżości, a dodatek cynamonu podkreśla smak i aromat. Orzechy dodają chrupkości, a rodzynki delikatnej słodyczy. Ten cynamonowy chlebek jest wyśmienity jako dodatek do herbaty czy kawy.

SKŁADNIKI

  • 1 ½ szklanki prażonych jabłek ze słoika
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • starta skórka z połowy małej cytryny
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki rodzynek, wcześniej zalanych wrzątkiem na około 3 minuty
  • sok z połowy małej cytryny

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  • Do miski dodaj: jabłka, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, olej, jogurt, jajka i cukier i dobrze wymieszaj.
  • W drugiej misce wymieszaj: cynamon, sodę, proszek do pieczenia i mąkę.
  • Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj orzechy włoskie i rodzynki.
  • Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i dodaj do ciasta.
  • Przełóż ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę.
  • Piecz przez około 45-55 minut.
Chlebek z jabłkami i orzechami