Chlebek z jabłkami i orzechami
Cynamonowy chlebek z jabłkami, orzechami i rodzynkami.
Chlebek z jabłkami i orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny i apetyczny wypiek, który idealnie sprawdzi się jako domowe śniadanie lub podwieczorek. Soczyste kawałki jabłek nadają mu słodyczy i świeżości, a dodatek cynamonu podkreśla smak i aromat. Orzechy dodają chrupkości, a rodzynki delikatnej słodyczy. Ten cynamonowy chlebek jest wyśmienity jako dodatek do herbaty czy kawy.
SKŁADNIKI
- 1 ½ szklanki prażonych jabłek ze słoika
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- starta skórka z połowy małej cytryny
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¼ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ¼ szklanki rodzynek, wcześniej zalanych wrzątkiem na około 3 minuty
- sok z połowy małej cytryny
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Do miski dodaj: jabłka, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, olej, jogurt, jajka i cukier i dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj: cynamon, sodę, proszek do pieczenia i mąkę.
- Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj orzechy włoskie i rodzynki.
- Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i dodaj do ciasta.
- Przełóż ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę.
- Piecz przez około 45-55 minut.