ciasto francuskie,  desery,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Choinki z ciasta francuskiego na słodko

Szybki i prosty przepis na śliczne choineczki z ciasta francuskiego z kremem Nutella.

Choinki z ciasta francuskiego z kremem Nutella to świąteczna słodkość, która zachwyca wyglądem i smakiem. Po upieczeniu choinki uzyskują złocisto-brązowy kolor i chrupiącą konsystencję. Mogą być dodatkowo ozdobione cukrem pudrem lub polewą czekoladową. To słodka przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków.

SKŁADNIKI

  • 2 ciasta francuskie
  • nutella
  • długie wykałaczki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • cukier
  • cukier puder

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie – z jednego brzegu odkrój pasek i wykrój kilka małych gwiazdek foremką do ciasteczek.
  • Resztę posmaruj kremem Nutella (mogą być również inne kremy lub dżemy).
  • Całość przykryj drugim płatem ciasta, odetnij taki sam pasek jak w pierwszym płacie, z którego również wykrój gwiazdki.
  • Całe ciasto z kremem wygładź wałkiem, aby dokładnie się skleiło.
  • Następnie pokrój wzdłuż na paski i zwijaj w formę choinki – nabij na wykałaczkę i ułóż na blaszce wraz z gwiazdkami.
  • Posmaruj choinki i gwiazdki roztrzepanym jajkiem i posyp zwykłym cukrem.
  • Piecz w 180 C przez 20 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika nabij gwiazdki na czubek i posyp cukrem pudrem.
Choinki z ciasta francuskiego na słodko