Choinki z ciasta francuskiego na słodko
Szybki i prosty przepis na śliczne choineczki z ciasta francuskiego z kremem Nutella.
Choinki z ciasta francuskiego z kremem Nutella to świąteczna słodkość, która zachwyca wyglądem i smakiem. Po upieczeniu choinki uzyskują złocisto-brązowy kolor i chrupiącą konsystencję. Mogą być dodatkowo ozdobione cukrem pudrem lub polewą czekoladową. To słodka przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków.
SKŁADNIKI
- 2 ciasta francuskie
- nutella
- długie wykałaczki
- 1 jajko, roztrzepane
- cukier
- cukier puder
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie – z jednego brzegu odkrój pasek i wykrój kilka małych gwiazdek foremką do ciasteczek.
- Resztę posmaruj kremem Nutella (mogą być również inne kremy lub dżemy).
- Całość przykryj drugim płatem ciasta, odetnij taki sam pasek jak w pierwszym płacie, z którego również wykrój gwiazdki.
- Całe ciasto z kremem wygładź wałkiem, aby dokładnie się skleiło.
- Następnie pokrój wzdłuż na paski i zwijaj w formę choinki – nabij na wykałaczkę i ułóż na blaszce wraz z gwiazdkami.
- Posmaruj choinki i gwiazdki roztrzepanym jajkiem i posyp zwykłym cukrem.
- Piecz w 180 C przez 20 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika nabij gwiazdki na czubek i posyp cukrem pudrem.