baner,  ciasteczka,  ciasto,  ciasto francuskie,  czekolada,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  wiórki kokosowe,  z piekarnika

Ciasteczka a’la Raffaello

Ciastka z ciasta francuskiego z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Ciasteczka a’la Raffaello z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi z ciasta francuskiego to pyszna i elegancka słodycz, która z pewnością zachwyci każde podniebienie. Aby je przygotować, ciasto francuskie jest cięte na 12 prostokątów, połowę każdego prostokąta nacinamy (robimy takie paseczki), na gładką połowę nakładamy po kawałku białej czekolady, posypujemy wiórkami i zawijamy zaczynając od nie naciętej strony. Po upieczeniu ciastka a’la Raffaello zyskują chrupiącą powierzchnię i delikatną konsystencję. Mogą być podane na specjalne okazje, jako elegancki deser na przyjęciu czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 12 sztuk

  • ciasto francuskie
  • biała czekolada
  • wiórki kokosowe
  • mleko
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
  • wiórki kokosowe do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na 12 małych prostokątów.
  • Połowę każdego prostokąta ponacinaj na paseczki.
  • Na drugiej połowie ułóż pasek czekolady, posyp wiórkami i zwiń od strony gładkiej.
  • Posmaruj mlekiem i piecz przez około 20 minut.
  • Posmaruj lukrem i posyp wiórkami.
Ciasteczka a’la Raffaello