ciasteczka,  desery,  Wigilia i Święta

Ciasteczka korzenne

Pyszne i chrupiące ciasteczka korzenne.

Ciasteczka korzenne to wyjątkowy wypiek o charakterystycznym smaku. Głównymi składnikami tych ciastek są mąka, miód, soda, masło, cukier, jajko, mleko i, co najważniejsze, mieszanka przypraw korzennych i kakao. Ciasto jest wyrabiane, wałkowane i wycinane w różne kształty – gwiazdek, serc czy choinek. Po upieczeniu ciasteczka stają się wspaniałym, słodkim dodatkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu płynnego, ciepłego
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka, ciepłego

PRZEPIS

  • Do miski przesiej mąkę, wlej ciepły miód i wymieszaj.
  • Następnie dodaj: cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika, masło i jedno jajko i miksuj ma średnich obrotach.
  • Ciągle ubijając powoli dolewaj ciepłego mleka i połącz składniki w jednolitą masę.
  • Gdy ciasto jest gotowe, to rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i foremkami wykrawaj pierniczki.
  • Gotowe kształty układaj na blaszce (jeśli nie zamierzasz ich dekorować to możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 9-10 minut.
Ciasteczka korzenne