Ciasteczka korzenne
Pyszne i chrupiące ciasteczka korzenne.
Ciasteczka korzenne to wyjątkowy wypiek o charakterystycznym smaku. Głównymi składnikami tych ciastek są mąka, miód, soda, masło, cukier, jajko, mleko i, co najważniejsze, mieszanka przypraw korzennych i kakao. Ciasto jest wyrabiane, wałkowane i wycinane w różne kształty – gwiazdek, serc czy choinek. Po upieczeniu ciasteczka stają się wspaniałym, słodkim dodatkiem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu płynnego, ciepłego
- ⅔ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka, ciepłego
PRZEPIS
- Do miski przesiej mąkę, wlej ciepły miód i wymieszaj.
- Następnie dodaj: cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika, masło i jedno jajko i miksuj ma średnich obrotach.
- Ciągle ubijając powoli dolewaj ciepłego mleka i połącz składniki w jednolitą masę.
- Gdy ciasto jest gotowe, to rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i foremkami wykrawaj pierniczki.
- Gotowe kształty układaj na blaszce (jeśli nie zamierzasz ich dekorować to możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 9-10 minut.