ciasteczka,  ciasto,  ciasto francuskie,  czekolada,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Ciasteczka z Nutellą

Szybki deser z ciasta francuskiego

Ciasteczka z Nutellą z ciasta francuskiego to szybka i pyszna przekąska, która z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów. Aby je przygotować, ciasto francuskie jest cięte na 12 prostokątów, połowę każdego prostokąta nacinamy (robimy takie paseczki), na gładką połowę nakładamy łyżkę Nutelli i zawijamy zaczynając od nie naciętej strony. Po upieczeniu ciastka zyskują chrupiącą powierzchnię i delikatną konsystencję. Mogą być podane na specjalne okazje, jako elegancki deser na przyjęciu czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 12 sztuk

  • ciasto francuskie
  • Nutella
  • mleko
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą) posiekane orzechy do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na małe prostokąty.
  • Połowę każdego prostokąta ponacinaj na paseczki.
  • Na drugiej połowie nałóż łyżkę Nutelli i zwiń od strony gładkiej. Posmaruj mlekiem i piecz przez około 20 minut.
  • Posmaruj lukrem i posyp orzechami.
Ciasteczka z Nutellą