bita śmietana,  ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  przyjęcia/imprezy,  truskawki

Ciastka z bitą śmietaną i truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami.

Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami to szybki i smaczny deser, który zachwyca połączeniem chrupiącego ciasta, lekkiej bitej śmietany i słodkich truskawek. Pokrojone ciasto francuskie jest podpieczone, aby stało się złocisto-brązowe i chrupiące. Następnie jest przekrojone na pół i nadziewane bitą śmietaną. Na wierzchu umieszczane są plasterki soczystych truskawek. To lekki i orzeźwiający deser idealny na letnie dni, który z pewnością zadowoli miłośników truskawek i słodkich smakołyków.

SKŁADNIKI

  • 1 ciasto francuskie
  • jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 660 ml śmietanki 30%, zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki, pokrojone na plasterki
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę na 5 prostokątów i ułóż na blaszce.
  • Posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posyp brązowym cukrem.
  • Piecz przez 10 minut w 200 C.
  • W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę: do miski dodaj śmietankę, cukier puder i ubijaj na sztywno.
  • Gotowe ciastka francuskie przekrój na pół, nałóż bitą śmietanę, plasterki truskawek, przykryj górną częścią ciastka i posyp cukrem pudrem.
Ciastka z bitą śmietaną i truskawkami