Ciastka z bitą śmietaną i truskawkami
Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami.
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami to szybki i smaczny deser, który zachwyca połączeniem chrupiącego ciasta, lekkiej bitej śmietany i słodkich truskawek. Pokrojone ciasto francuskie jest podpieczone, aby stało się złocisto-brązowe i chrupiące. Następnie jest przekrojone na pół i nadziewane bitą śmietaną. Na wierzchu umieszczane są plasterki soczystych truskawek. To lekki i orzeźwiający deser idealny na letnie dni, który z pewnością zadowoli miłośników truskawek i słodkich smakołyków.
SKŁADNIKI
- 1 ciasto francuskie
- jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru brązowego
- 660 ml śmietanki 30%, zimnej
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki, pokrojone na plasterki
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 C.
- Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę na 5 prostokątów i ułóż na blaszce.
- Posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posyp brązowym cukrem.
- Piecz przez 10 minut w 200 C.
- W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę: do miski dodaj śmietankę, cukier puder i ubijaj na sztywno.
- Gotowe ciastka francuskie przekrój na pół, nałóż bitą śmietanę, plasterki truskawek, przykryj górną częścią ciastka i posyp cukrem pudrem.