Ciasto a’la princessa kokosowa
Rewelacyjne ciasto a’la princessa kokosowa bez pieczenia – wystarczy wstawić do lodówki.
Ciasto a’la princessa kokosowa to pyszna i łatwa w przygotowaniu słodka propozycja dla miłośników kokosa. Składa się z kilku warstw herbatników maślanych, przekładanych, delikatnym kokosowym kremem. Całość jest polana polewą z białej czekolady i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto nie wymaga pieczenia – wystarczy je schłodzić w lodówce. To słodka rozkosz, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 500g mascarpone
- 250g wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g białej czekolady
- 140ml śmietanki 30%
- około 500g herbatników maślanych
- wiórki kokosowe do posypania
- pokrojona princessa do ozdobienia
PRZEPIS
- Przygotuj krem: zrób budyń (zastosuj trochę mniej mleka, żeby był gęstszy) i gdy ostygnie zmiksuj go z mascarpone, cukrem pudrem, następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj kolejno: pierwsza warstwa herbatników i krem, kolejna warstwa herbatników i kremu, trzecia warstwa herbatników z kremem i ostatnia warstwa herbatników.
- Przygotuj polewę: roztop czekoladę i dodaj do niej śmietankę – energicznie wymieszaj.
- Wierzch ciasta polej polewą, posyp wiórkami i ozdób pokrojoną princessą kokosową.
- Wstaw na całą noc do lodówki.