ciasto,  desery,  desery bez pieczenia,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc

Ciasto a’la princessa kokosowa

Rewelacyjne ciasto a’la princessa kokosowa bez pieczenia – wystarczy wstawić do lodówki.

Ciasto a’la princessa kokosowa to pyszna i łatwa w przygotowaniu słodka propozycja dla miłośników kokosa. Składa się z kilku warstw herbatników maślanych, przekładanych, delikatnym kokosowym kremem. Całość jest polana polewą z białej czekolady i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto nie wymaga pieczenia – wystarczy je schłodzić w lodówce. To słodka rozkosz, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500g mascarpone
  • 250g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g białej czekolady
  • 140ml śmietanki 30%
  • około 500g herbatników maślanych
  • wiórki kokosowe do posypania
  • pokrojona princessa do ozdobienia

PRZEPIS

  • Przygotuj krem: zrób budyń (zastosuj trochę mniej mleka, żeby był gęstszy) i gdy ostygnie zmiksuj go z mascarpone, cukrem pudrem, następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj kolejno: pierwsza warstwa herbatników i krem, kolejna warstwa herbatników i kremu, trzecia warstwa herbatników z kremem i ostatnia warstwa herbatników.
  • Przygotuj polewę: roztop czekoladę i dodaj do niej śmietankę – energicznie wymieszaj.
  • Wierzch ciasta polej polewą, posyp wiórkami i ozdób pokrojoną princessą kokosową.
  • Wstaw na całą noc do lodówki.
Ciasto a’la princessa kokosowa